Isnin, 9 September 2013

Cara mudah membuat jadual kuliah untuk warga UiTM

Assalamua'laikum dan Salam Sejahtera. Nak ajar cara buat jadual yang paling mudah sekali.

Software yang diperlukan ialah:


Langkah-langkah :

Tekan link di atas dan anda akan lihat web seperti gambar di bawah. Tunggu 5 saat utk button “skip ad” muncul dan klik.



Anda akan dibawa terus ke link untuk download

Extract file yang telah di download dengan menggunakan winrar atau winzip
(boleh google software itu kalau anda tidak memilikinya)


Selepas selesai meng extract file tadi. Double klik pada
“Lumos - UiTM v3.090 BETA.UPDATED.exe”

 Akan ada paparan seperti gambar di bawah dan tekan ok



*** Pastikan anda mempunyai sambungan internet

Terdapat dua kaedah untuk menggunakan software ini iaitu secara manual atau auto. Saya akan bincangkan secara auto untuk entry ini.

Klik pada bar Automatic dan klik ok jika ada pop up



Klik pada button sign in di hujung sebelah kanan dan akan keluar form untuk login. Isikan student id dan password anda. Sama seperti student portal. Dan klik Login


Apabila keluar pop up “Done” , klik ok dan close form login di atas. Selepas itu akan keluar pop up untuk memilih fakulti. Kalau tidak keluar, anda boleh klik button “Campus/Faculty” di sebelah button “Sign-In”.

Tick fakulti mana atau jika tidak pasti tick untuk “All Campus/Faculty” seperti gambar di bawah.

Tapi agak lambat sebab sistem terpaksa semak semua fakulti untuk cari jadual anda. Jika tahu, tick mana2 fakulti yang terlibat. Contohnya anda dr FSKM, klik pada kotak CS. Tapi anda ada mengambil subjek bahasa, jadi kena cari kotak untuk akademi bahasa. Klik OK



Biasanya sistem akan cari secara auto selepas anda klik ok. Jika tidak, klik pada button RUN di bawah button Sign-In. Tunggu sehingga selesai dan sistem akan bertanya sama ada hendak buat time table. Klik Yes. Jadual pun siap.

Untuk save jadual anda, klik save as image seperti arrow pada gambar dii bawah.



Semoga bermanfaat ^_^

Selasa, 12 Mac 2013


Assalamua'laikum... Alhamdulillah diberi kesempatan untuk update blog ni. Hari ni nak share gmbr2 yang sempat diambil semasa program seperti tajuk entry di atas di UiTM Shah Alam pada 7 mac 2013 yang lalu. Hari ni baru dapat nak update. Walaupun bukan ajk, tapi dah memang jiwa suka ambil gambar, jadi jadi ajk tanpa lantikan la sekejap. hehe...

Program tu bermula dr sebelum  maghrib lagi, iaitu makan2. huhu... 1st time la program mula dgn makan. Biasa lepas habis program baru makan2, ni terbalik pulak. kreatif sungguh!!! ^^

Tengok-tengok la gambar program kat bawah ni...
















Khamis, 28 Februari 2013

Sujud Tilawah dan Sujud Syukur

Assalamua'laikum dan Salam Sejahtera kepada pembaca sekalian... Kali ini ana ingin berkongsi sedikit maklumat mengenai sujud Tilawah dan sujud Syukur..

Kadang-kadang kita lihat, ada orang terus sujud begitu sahaja. Sebenarnya, sujud itu tidak sah kerana tidak menepati syarat sah nya.

Untuk kedua-dua sujud, syarat n kaifiatnya adalah sama kecuali niat iaitu mestilah niat untuk sujud tilawah atau sujud syukur. Tidak pula boleh digabungkan dan sujud ini hanya sekali tidak seperti sujud solat atau sujud syahwi.

Pertamanya hendaklah berwudhu iaitu suci dari hadas besar dan kecil,
Keduanya hendaklah menghadap kiblat,
Ketiga hendaklah duduk seperti duduk di antara dua sujud yang dinamakan duduk iftirasy seperti gambar di bawah.


Keempat berniat,
Kelima Mengangkat takbir,
Keenam Sujud,
Ketujuh membaca doa seperti dibawah atau doa2 yang lain

 سَجَدَ وَجْهِيَ لِلَّذِيْ خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ، فَتَبَارَكَ اللهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِيْن
   
Kelapan duduk seperti tahiyat akhir yang dinamakan duduk tawarruk seperti gambar di bawah


Kesembilan memberi salam

itu saja... nampak panjang, tapi sebenarnya ringkas sahaja. Selamat beramal.
*Maklumat ini saya dapat dari guru yang mengajar saya iaitu Ust Syed Izzuddin Al-Munir.
Wallahualam
Assalamua'laikum dan Salam Sejahtera. Selamat datang ke blog saya, Arashi Photo Creative. Di dalam blog ini saya akan berkongsi kepada anda semua gambar-gambar yang saya ambil, tip-tip mengambil gambar, info2 ilmiah dan sebagainya. Saya masih baru lagi dalam bidang ini dan mohon tunjuk ajar dari anda semua.
"Nothing to fear, but Allah"

Jom Chat!!!