Khamis, 13 Disember 2012

Gambar bokeh

Assalamua'laikum dan Salam Sejahtera Pertama sekali saya ucapkan banyak2 terima kasih sebab sudi baca blog saya ni. Saya budak masih belajar. Hari ni nak kongsikan pada anda semua bagaimana nak dapat bokeh walaupun hanya guna lensa biasa. Mungkin ada yg tanya, apa itu bokeh? hmm... bokeh tu gambar yang mempunyai latar belakang yang blur. Lihat contoh di bawah -->>

F/5 1/50s ISO=1600 36mm

Seperti mana info gambar yang tertera di bawah gambar di atas, Nilai bukaan aperture hanyalah F/5 dan saya menggunakan lensa 18-55mm dgn Focal Length 36mm. Dengan hanya menggunakan lensa biasa, gambar bokeh boleh diambil.

Formula untuk mendapatkan bokeh ialah bukaan aperture kenalah besar (nilainya kecil) dan jarak kamera dgn object tidak terlalu jauh jika anda menggunakan lensa biasa. Untuk kesan yang lebih baik, semestinya lensa yang lebih baik diperlukan. Untuk gambar di atas saya menggunakan ISO yang agak tinggi sbb tempat terlalu gelap.
Reactions:

0 comments:

Catat Ulasan

Assalamua'laikum dan Salam Sejahtera. Selamat datang ke blog saya, Arashi Photo Creative. Di dalam blog ini saya akan berkongsi kepada anda semua gambar-gambar yang saya ambil, tip-tip mengambil gambar, info2 ilmiah dan sebagainya. Saya masih baru lagi dalam bidang ini dan mohon tunjuk ajar dari anda semua.
"Nothing to fear, but Allah"

Jom Chat!!!