Selasa, 19 Februari 2013

Workshop Photography & Journalism


Assalamua’alaikum dan Salam Sejahtera kawan2. Biasanya bahasa skema sekarang ni orang letak “Sekian lama x menulis, hari ni terasa nak menulis plak”, “lama dah x update blog ni, hari ni terfikir nak tulis sesuatu”... hmm...

X bermaksud pada sapa2 ya. Xnak la guna ayat tu. ^^

OK2... hari ni (19 februari 2013) ana join satu program di UiTM Samarahan. Nama program tu seperti tajuk post ni la. Hehe... 2 penceramah yang bukan calang-calang orang dijemput. Huh!! Terlalu banyak benda yang diorang kongsikan. Tapi, masa selalu mencemburui kita ya... Jadi xleh la diaorang nak habiskan semua cerita diaorang tu. Pengalaman dorang, rintangan, suka duka dan sebagainya sepanjang menjadi wartawan dan jurugambar semua dorang ceritakan. Hmm... Boring plak cita sal ni.

Ha! Gambar kat atas tu En Saiful Hasam, Penceramah pertama. Beliau merupakan Ketua Biro Utusan Sarawak dan sudah berpengalaman dalam bidang fotografi dan penulisan berita sejak dari 2004 lagi. Banyak cabaran serta rintangan beliau hadapi sepanjang karier beliau. "Kalau nak kaya, jangan jadi wartawan. Yang kita nak bukan kaya, tapi kepuasan", kata beliau semasa menyampaikan ceramah.

Kehidupan menjadi seorang jutawan menjadikan beliau seorang yang dekat dengan masyarakat dan terlalu banyak bakti beliau kepada masyarakat tanpa kita sedari. Beliau pernah membanggakan nama negara dengan expedisi merdeka bermotosikal dari Kuala Lumpur ke London. Perjalanan yang begitu jauh dan mengambil masa lebih 2 bulan. "Tidak semua mampu melakukan ini, kecuali ada "gila" sedikit dalam diri", kata beliau. Banyak lagi la... tapi x larat nak cita...

Seterusnya...
Yang ni pula, En Amir Hafiz, Penceramah kedua. Merupakan Jurugambar Utusan Malaysia. "He is the one of the best we have at Utusan", kata En Saiful Hasam tentang En Amir Hafiz. Ini membuktikan bahawa kebolehan En Amir Hafiz dipandang tinggi oleh ketuanya @ Bossnya. Waa... Secara realitinya memang beliau dikenali hebat orangnya dalam bidang jurugambar.

Gambar-gambar beliau banyak menjadi paparan muka surat depan akhbar Utusan Malaysia. "Gambar yang menarik ialah gambar yang mempunyai value news (1001 cerita) padanya, bukan sekadar komposisi, kejelasan atau lain-lain. Gambar yang menarik juga ialah gambar yang memiliki "Human Interest" padanya.", kata beliau semasa menyampaikan ceramah.

Rasanya cukupla apa yang saya nak ceritakan tentang program ini. Yang penting, program ini banyak memberi kefahaman kita tentang bagaimana hendak menjadi seorang penulis berita yang baik. Program ini wajar untuk diadakan lagi pada masa akan datang. hehe... Okla... cukup la saya merapu kat sini. Sekian... Wassalam...


Gambar-gambar










Reactions:

0 comments:

Catat Ulasan

Assalamua'laikum dan Salam Sejahtera. Selamat datang ke blog saya, Arashi Photo Creative. Di dalam blog ini saya akan berkongsi kepada anda semua gambar-gambar yang saya ambil, tip-tip mengambil gambar, info2 ilmiah dan sebagainya. Saya masih baru lagi dalam bidang ini dan mohon tunjuk ajar dari anda semua.
"Nothing to fear, but Allah"

Jom Chat!!!